08. januar 2013
Kursus i "Gakkede Gangarter" hos hund
Charlotte og Pia deltog i endnu et fyraftens kursus på Universitetshospitalet for Mindre Husdyr på Frederiksberg. Kurset var det seneste i en lang række af kurser arrangeret for praktiserende dyrlæger. Aftenens emne var ”gakkede gangarter”, dvs. hunde som enten er balanceforstyrrede eller ukoordinerede i deres bevægelser. Vi blev undervist i, hvorledes man med den grundige neurologiske undersøgelse kan lokalisere skaden i nervesystemet. For den præcise diagnose skal der ofte suppleres med scanning , CT eller MRI, som foretages på nogle få dyrehospitaler, herunder Universitetshospitalet.
Vi gennemgik en række lærerige og illustrative patienter, hvilket var ret spændende. Årsagerne til balanceforstyrrelse (ataksi) er mange og forskellige; infektioner, traumer, tumores/kræftknuder, medføde ryglidelser. Fordi der er så mange forskellige årsager, er det uhyre vigtigt at få den rette diagnose stillet , så den bedst mulige behandling kan indsættes.
Afslutningsvist blev vi orienteret om et nyt forskningsprojekt indenfor Apopleksi/hjerneblødning hos hund. En lidelse, som er ret udredt blandt mennesker, men ret sjælden hos hunden. Måske fordi vi ikke kender symptomerne hos hund godt nok? - men med resultaterne fra dette forskningsprojekt skal vi nok blive bedre klædt på i fremtiden.
17.-20. oktober 2012
Charlotte og Pia på den sydeuropæiske kongres SEVC i Barcelona
Fra d. 17. oktober – d. 20.oktober 2012 deltog begge dyrlæger i den årlige smådyrskongres i Sydeuropa. Det var første gang for os begge, så forventningen og interessen var stor.
I store træk levede den op til forventningerne, - det faglige program var omfattende og varieret, så der var indhold og ny viden for enhver.
Særligt deltagelsen i workshops var udbytterigt.
Pia tilbragte 7 timer ved et mikroskop i selskab med 20 dyrlæger hele fra Europa. Fokus var på vurdering af blodceller og kræftceller, og resultatet var positivt, større præcision og sikkerhed i celleevaluering.
Charlotte havde udvalgt sig en workshop i tolkning af røntgenbilleder, - også her med deltagelse af kolleger fra resten af Europa. Undervisningen var god, og kvaliteten af røntgenbillederne høj.
Blandt mange spændende emner, var kirurgi af albuer og knæ et af de mere omdiskuterede og interessant. Her blev de nyeste kirurgiske metoder gennemgået for særligt operation af ”sprængte korsbånd” hos hunde. Der blev indledt en diskussion om hele sygdomsproblematikken med korsbåndslidelser og albueledsdysplasi. Spørgsmål om genoptræning og støttebehandling blev rejst, ligesom langtidseffekten af knoglekirurgi i albuer og led blev berørt. Desværre ikke så optimistisk , idet mange hunde efterfølgende udvikler gigtsygdom i mere eller mindre grad.
14. september 2012
Kursus i hjertesygdomme
Fredag d. 14. september deltog Pia i et kursus specielt for Pias Fagdyrlægehold på Hospitalet for Mindre Husdyr på Frederiksberg. Vi mødes én gang årligt og årets faglige emne var denne gang hjerte sygdomme hos hund og kat.
Den svenske Jens Häggström, professor i Uppsala, redegjorde for de nuværende medicinske behandlingsmuligheder af hunde eller katte med en hjertelidelse. Hvilke er der dokumentation for virkningen af og hvilke behandlingsmetoder mangler der dokumentation for?
Eftermiddagens foredragsholder var den danske ph.D studerende Rebecca Langhorn, som forelæste om en særlig hjertesygdom hos katte, HCM. Meget udbredt hos Maine Coon og British Shorthair, men heller ikke så ualmindelig hos almindelige huskatte, som hidtil antaget.
Et spændene kursus med nye input til hvordan vi bedst muligt sammensætter undersøgelse og behandling af vores små hjertepatienter.
29. august 2012
Tandkursus
Onsdag d. 29.august deltog Pia i et "hands – on" kursus på Universitetshospitalet for Mindre Husdyr. Emnet var bedøvelse ved tandbehandling, samt kirurgisk og non-kirurgisk tandudtrækning på hund og kat.
Utroligt spændende kursus, i særdeleshed fordi vi fik rigeligt tid og lejlighed til at indøve de forskellige teknikker på såvel hund som kat. Det lille antal deltagere til dette praktisk anlagte kursus betød mere instruktion til den enkelte kursist af professionelle dyrlæger med tandbehandling som speciale fra både Sverige og Danmark.
I fremtiden vil det betyde mere elegante tandudtrækninger på vores patienter på klinikken. De mere omfangsrige tandbehandlinger vil dog fortsat blive henvist til Tanddyreklinikken, som vi har et fint og årelangt samarbejde med.
12. juni 2012
Kursus " Den kløende patient"
Alene titlen gjorde det kursus relevant! Sammen med 30 kolleger fra smådyrspraksis deltog Pia i et intensivt kursus med fokus på at diagnosticere årsagen til kløen hos hunden eller katten. Hovedkonklusionen var at kløe altid skal ses som et symptom på en forstyrrelse i huden, og at man som dyrlæge bør gennemgå patienten systematisk, ikke nøjes med at se på det kløende område, men efterse hele patientens hud/pels.
Flere hudlidelser er desværre kroniske, - det kræver livslang behandling eller støtteterapi. Her er allergien stærkt repræsenteret. Det var ny viden, at så mange hunde og katte lider af foderallergi, - ca en trediedel af vores allergi patienter har en overfølsomhed overfor et eller flere fødemidler. En del af disse patienter har samtidigt luftvejsallergi!
Der var desværre ikke meget nyt indenfor behandlingen af den kløende patient. Heldigvis har vi meget effektive præparater til rådighed indenfor behandling af parasitter som eks. Lopper, hårsækmider, skabmider og heldigvis har vi fortsat antibiotika som virker på bakterielle hudinfektioner. Humant er hyppigheden af multiresistente bakterie øget, - det er kun i mindre grad tilfældet hos hunde og katte i Danmark.
22. og 23. marts 2012
Kursus for Fagdyrlæger for Hund og Kat
Pia deltog foreningens forårskursus der i år som hovedemne havde management på programmet. Et lidt anderledes emne, men det blev gjort utroligt spændende og vedkommende af to amerikanske "guruer" indenfor emnet.
Det var en AHA oplevelse på mange måder, - særligt at vi som dyrlæger skulle prøve at se tingene fra ejerens side. Den gode dialog er nøglen til en god oplevelse for såvel ejer som dyrlæge. Alle deltagere fik en opmuntring til at give sig tid til at lytte og til at prøve at opleve deres egen arbejdsplads med vores klienters øjne. Meget interessant!
Udover Management kom vi også igennem lidt ortopædi ( sygdomme i bevægeapparatet) , hvilket altid er interessant og nyttigt. To dage i selskab med 30 fagdyrlæger resulterer altid i ny viden og nye kontakter med hjem i bagagen.
Således kan vi efterfølgende vurdere den enkelt patients bedøvelse – og opvågning. Erfaringen kan bruges til optimere protokollen for næste bedøvelse af den pågældende patient, - eller for at opdage generelle tendenser med bestemte lægemidler.
25. februar 2012
Kursus i bedøvelse af hund og kat
Pia deltog i endnu et kursus med fokus på bedøvelse af vores kæledyr. Dagens program var gennemgang af den perfekte bedøvelse, - hvordan sammensættes bedøvelsesmidlerne bedst muligt for den enkelte patient.
Lektor og Ph.d. dyrlæge Helle Harding fra KU Sund formidlede på glimrende vis den nyeste viden om såvel bedøvelse som smertebehandling, - som hænger uløseligt sammen. Forenklet, jo bedre smertebehandling, jo lettere bedøvelse.
Vores mål er at sikre patienten smertefrihed i en bedøvelse som ikke er dybere eller længerevarende end højst nødvendig.
Et nyt tiltag efter dette kursus er at vi nu på Bistrup Dyreklinik fører journal over bedøvelsen. Således kan vi efterfølgende vurdere den enkelt patients bedøvelse – og opvågning. Erfaringen kan bruges til optimere protokollen for næste bedøvelse af den pågældende patient, - eller for at opdage generelle tendenser med bestemte lægemidler.
02. marts 2012
Kursus i overvågning under bedøvelse
Den 2. og 3. marts 2012 deltog Sandra sammen med en gruppe af smådyrspraktiserende dyrlæger og veterinærsygeplejersker i et kursus rettet mod overvågning (monitorering) af den bedøvede patient.
Kurset foregik i Haderslev og under kyndig vejledning af dyrlæge Carsten Grøndahl, som mange kender fra Københavns Zoo, fik deltagerne undervisning i bedøvelsens kunst. Kurset var delvist praktisk anlagt, således fik kursisterne lov til selv at bedøve grise og følge reaktionerne ved forskellige påvirkninger af lægemidler.
Overvågning af en bedøvet patient omfatter i dag målinger af en række parametre, eks. blodets iltindhold, blodtryk, m.fl. Tal som giver os viden om patientens kredsløb og smertepåvirkning.
Formålet med kurset var til dels at træne kursisterne i at håndtere de komplikationer, som pludseligt kan opstå under en bedøvelse.
Ingen tvivl om at det mål blev nået, Sandra er blevet stærkere i overvågningens kunst.
01. november 2011
KU life aftenkursus
Tirsdag den 1. november afholdt KU life igen et ”Fyraftensmøde” for praktiserende dyrlæger, hvor Pia deltog. Aftenens emne var diagnosticering af Cushing, - hyperadrenocorticisme (kroppen danner for meget binyrebarkhormon). Specialdyrlæge i Intern Medicin, Lisbeth Rem Jessen, gennemgik klart og præcis relevante tests til afkræftelse/bekræftelse af sygdommen, som primært optræder hos hunde over 5 år.